Geblokkeerde e-mail bijlagen openen

De meeste mailproviders maken automatisch gebruik van spamfilters en antivirusprogramma’s. Deze kunnen in onschuldige bijlagen een risico voor de beveiliging van je mailaccount zien, waardoor het niet mogelijk is de bijlage te openen. Providers zijn bijzonder voorzichtig bij e-mail bijlagen die als extensie .exe, .com, .js, .vbs, .scr en .pif hebben. Dit kan heel vervelend zijn : als je op een bijlage hebt zitten wachten of een bepaalde bijlage nodig hebt om zaken te regelen, is deze bijlage niet openen gewoonweg geen optie. Gelukkig zijn er altijd omwegen waarmee het toch mogelijk is de nodige extensies te openen. Hieronder kan je daarvoor de handleiding voor de verschillende mailproviders die courant zijn terugvinden.

Geblokkeerde e-mail bijlagen openen in Windows Mail

1. Kies voor extra – opties
2. Open het tabblad beveiliging
3. Zoek ‘Opslaan of openen van bijlagen die mogelijk een virus bevatten niet toestaan’. Daar staat een vinkje achter. Dit vink je uit
4. Klik op OK
5. Als je nu teruggaat naar het bericht met de geblokkeerde bijlage kan je dit gewoon openen.

Bijlagen openen in Outlook Express

Als je in het mailtje klikt op Doorsturen, beland je in een nieuw scherm. Daar kan je kiezen voor ‘Bestand – bijlagen opslaan’. Als je hierop klikt kan je de bijlage opslaan en dan vanop de locatie openen.

Bijlagen openen in Outlook

Er is een plugin – Attachment Options – die je kan gebruiken om geblokkeerde bestanden te openen. Scroll op de pagina helemaal naar beneden voor download link. Deze kan gebruikt worden voor Outlook 2000 SPT3, Outlook 2002, 2003 en 2007. Wanneer je de plugin geïnstalleerd hebt, zal je zien dat er een bijkomend tabblad is toegevoegd in je Outlook wanneer je klikt op ‘Extra – Opties’. Daar kan je vervolgens selecteren welke extensies geblokkeerd moeten blijven als bijlage, en welke je graag zou willen openen. Omdat Attachment Options shareware is, kan je hier gemakkelijk gebruik van maken.

Dit is echter niet de enige mogelijkheid om geblokkeerde bijlagen toch te openen. De tweede mogelijkheid die je kan benutten is het opheffen van de blokkering via Windows Registry. Hier moet je echter zeer voorzichtig mee omspringen en deze optie is af te raden als je hier nog geen ervaring mee hebt. Door een fout te maken in Windows Registry riskeer je dat de volledige pc niet langer bruikbaar is. Denk dus zorgvuldig na voor je het op deze manier aanpakt.

Maak altijd eerste een back-up voor u in het Windows register gaat werken!

1. Open Start – uitvoeren
2. Typ: Regedit
3. Klik op OK
4. Zoek de volgende regel : HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Security (je versie nummer hangt af van jouw Office versie)
5. Ga met de muis in het veld staan, klik op de rechtermuisknop en klik op ‘Nieuw – tekenreekswaarde’
6. Selecteer de nieuwe tekenreekswaarde en geef deze de volgende naam : Level1remove
7. Bij Waardegegevens typ je vervolgens de extensie die je graag zou willen openen. Gaat het bv. om een .exe-bestand, dan typ je in het veld .exe. Wil je meerdere extensies ineens toevoegen om te openen, dan kan je deze met een puntkomma scheiden.
8. Sluit tenslotte Regedit. Nu kan je de extensies ook openen vanuit je mailbox zonder last te hebben van de blokkering.

Bron: Microsoft Outlook instellen