Mailbox legen en opschonen

Hoewel de opslagruimte in een mailbox tegenwoordig standaard vrij ruim is, kan het na verloop van tijd altijd gebeuren dat je de melding krijgt dat je mailbox vol is. Dit kan gebeuren indien je gebruik maakt van een IMAP mailaccount, waarbij mails op de server bewaard worden. Bij een POP3 mailaccount kan het ook gebeuren dat de server volloopt. Het is namelijk mogelijk om bij een POP3 mailaccount de instellingen zo aan te passen dat de mails hier ook op de server bewaard worden. Wij hebben tips en vertellen je de instellingen om problemen zoveel te vermijden.

Inhoudsopgave

Wanneer je de melding krijgt dat de mailbox vol is, betekent dit dat de mailbox die zich op de online server bevindt vol is. Mails die je op je pc vanuit je mailprogramma leest, worden vanop de server opgehaald en lokaal op je pc bewaard. Het heeft dus geen zin om deze mails op te gaan ruimen, aangezien deze zich niet op de server, maar op je computer bevinden. Door mails vanuit je mailprogramma op je pc te verwijderen zal je wel je pc, maar niet de server opschonen, waardoor het probleem blijft bestaan.

Je mailbox legen en terug opschonen

Om je mailbox te legen of op te schonen moet je dus de mails vanop de server in plaats vanop de computer verwijderen. Om dit te kunnen doen moet je je eerst en vooral inloggen op de webmail van je provider; zo krijg je toegang tot de server. Indien je al een tijdje geen gebruik meer hebt gemaakt van de webmail van je provider kan je best naar de homepage van de aanbieder surfen, waar meestal een portaal te vinden is om toegang te krijgen tot webmail. Voor je login gegevens kan je best kijken naar de informatie die je hebt gekregen van de provider toen je een abonnement nam. Indien je over meerdere mailaccounts beschikt, kan je deze best allemaal nakijken. Vaak kan je in het basispaneel bij de diensten van je provider terugvinden welke mailaccounts er allemaal toegevoegd zijn.
Vervolgens kan je best de mails verwijderen die je het gemakkelijkst kan missen. Zo kan je de map met verzonden mails nakijken. Van iedere mail die je verstuurt wordt online een kopie bewaard in verzonden mail. Vervolgens kan je de prullenbak best een keer leegmaken. Tot slot loont het de moeite om je Postvak In te bekijken en alle mails te verwijderen die je niet meer nodig hebt, of de mails met grote bijlagen ertussenuit te halen en te verwijderen. Bijlagen die je niet wilt verliezen kan je best bewaren in een speciaal daarvoor gereserveerde map op je computer.

Vermijden dat je mailbox volloopt

Wanneer je eenmaal je mailbox op de server hebt opgeschoond, is het interessant om deze mailbox ook netjes te houden. Vaak ligt het vollopen van de server aan instellingen die niet helemaal goed staan. Voor POP3 mailaccounts kan je de instellingen zo aanpassen dat er geen mails meer op de server bewaard worden. Voor IMAP mailaccounts kan je de instellingen zo aanpassen dat mails die je verwijdert, niet enkel lokaal, maar ook op de server verwijderd worden.

POP3 mailinstellingen wijzigen

1. Outlook 2010
a. Je klikt in Outlook links boven op de oranje knop
b. Vervolgens kies je het tabblad ‘Info’ en ga je naar ‘Accountinstellingen’
c. Je klikt op ‘Accountinstellingen’
d. Ga naar het tabblad ‘E-mail’, kies het juiste mailaccount en klik op ‘Wijzigen’
e. Kies ‘Meer instellingen’
f. Wanneer je vervolgens naar het tabblad ‘Geavanceerd’ gaat, zie je ‘Een kopie van berichten op de server achterlaten’. Hier haal je het vinkje weg.
g. Tot slot klik je op ‘OK’
2. In Outlook 2007
a. Je kiest ‘Extra’ en vervolgens ‘Accountinstellingen’
b. Je opent het tabblad ‘E-mail’
c. Je selecteert het correcte e-mailaccount en je klikt vervolgens op ‘Wijzigen’
d. Ga naar ‘Meer instellingen’
e. Vervolgens ga je naar het tabblad ‘Geavanceerd’, waar je ‘Een kopie van berichten op de server achterlaten ziet’. Hier haal je indien nodig het vinkje weg.
f. Je klikt op ‘OK’

IMAP mailinstellingen wijzigen

1. In Outlook 2010
a. Je opent Outlook 2010 en je klikt linksboven op de oranje knop
b. Je opent het tabblad ‘Info’ en je kiest vervolgens ‘Accountinstellingen’
c. Je klikt op ‘Accountinstellingen’
d. Je opent het tabblad ‘E-mail’, selecteert het juiste e-mailaccount en je kiest ‘Wijzigen’
e. Je klikt op ‘Meer instellingen’
f. Je opent het tabblad ‘Algemeen’ en je ziet ‘Items verwijderen wanneer u online tussen mappen schakelt’. Indien nodig zorg je ervoor dat dit aangevinkt staat.
g. Je klikt op ‘OK’

2. In Outlook 2007
a. Je kiest een map in het mailaccount
b. Je opent het menu en je gaat naar ‘Bewerken’, ‘Leegmaken’ en vervolgens ‘Verwijderopties’
c. Je opent het tabblad ‘Algemeen’ en je ziet ‘Items verwijderen wanneer u online tussen mappen schakelt’. Indien nodig zorg je ervoor dat dit aangevinkt is.
d. Je klikt op ‘OK’
Mails worden nu automatisch van de server verwijdert indien je ze vanuit je mailaccount verwijdert. Let wel : hiervoor moet je verbonden zijn met het internet.