Tips: Voorkom ongewenste Spam mails

voorkom spam mail, stop

Indien je ook wel eens spam ontvangt heb je waarschijnlijk uit de eerste hand ervaren hoe tijdrovend en frustrerend ongewenste mail kan zijn. Als jouw mailbox ook overspoeld wordt door tal van ongewenste mails moet je nog niet wanhopen. Hieronder worden een aantal gratis anti-spam tips gegeven voor Windows, MacOS, Android en Linux om de spam overlast zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

De spamfilter aanzetten
Afhankelijk van welke provider je gebruikt voor je mails zullen er verschillende spamfilters gebruikt worden. Deze staan echter niet altijd automatisch aan. Indien je dus ook van de bescherming van de spamfilter bij de provider wilt genieten, kan je best even via de instellingen uitzoeken hoe je deze filter aanzet.

Voorzichtig omspringen met je e-mailadres
Wanneer je forums, websites e.d. bezoekt moet je voorzichtig zijn met het doorgeven van je persoonlijke e-mailadres. Doe dit liever niet en opteer in plaats daarvan voor een tijdelijk e-mailadres. Je kan ook een afzonderlijk tijdelijk e-mailadres aanmaken voor dit doeleind. Bij sommige webmailproviders kan je wel eens een alias aanmaken voor je e-mailadres, wat in dit geval ook handig kan zijn.

Niet op spam- en phishingmails reageren
Vaak probeert men in spam- en/of met phishingmails te controleren of je e-mailadres effectief bestaat. Er wordt in zulke mailtjes dan vaak een link meegegeven waar je op kan klikken indien je geen mails meer wenst te ontvangen. Door op deze links te klikken bevestig je naar de afzender enkel dat je e-mailadres bestaat en dan zullen de mails binnen beginnen te stromen. Je kan dan ook beter niet op spam reageren of op links in spam klikken en al helemaal niet op links op websites die je op die manier hebt geopend!

Gebruik geen automatisch antwoord script
Wanneer spam verzonden wordt terwijl je een automatisch antwoord aan hebt staan, krijgt de afzender van de spam een automatisch antwoord van jou. Zo geef je onbedoeld de bevestiging dat jouw e-mailadres echt is, wat meer spam en andere trammelant als malware, virussen, etc. betekent.

Geen online prijsvragen of enquêtes invullen
Wanneer je deelneemt aan een online prijsvraag of een enquête zijn hier altijd kleine lettertjes aan verbonden. Daar staat vaak in dat de organisator van de prijsvraag of enquête jouw gegevens mag doorspelen naar verschillende aanbieders of partners. Zij zullen jou spam sturen, dus je kan best niet meer deelnemen.

Doe niet mee met kettingbrieven doorsturen
Indien je deelneemt aan een prijsvraag, of ingaat op een mail waarbij je de vraag wordt gesteld de mail aan zoveel mogelijk mensen door te sturen, is dit vaak de bedoeling van de afzender. Zij kunnen op die manier nieuwe e-mailadressen verzamelen, wat meer spam betekent voor jou, omdat je erop in bent gegaan, en voor de mensen naar wie je de mail hebt doorgestuurd.

Eventuele extra spamfilters installeren
Blijf je last hebben van bergen ongewenste mails? Overweeg dan de installatie van een extra spamfilter om meer bescherming te bieden. Geen idee welke programma’s hiervoor interessant zijn? Er is een handige opsomming te vinden onder Spamfilters.

Dien altijd een klacht in
Vergeet ook zeker niet dat het verboden is om spam te verzenden. Indien je het slachtoffer bent van spam kan je hiervoor dan ook een klacht indienen. Dit kan sinds juli 2015 niet meer in België, nog wel in Nederland bij Spamklacht.nl.