Lange links inkorten

Een link delen met je vrienden of collega’s is snel gebeurd en het is een efficiënte manier om snel informatie aan de juiste persoon door te spelen of om te delen op sociale media. Helaas kan het voorvallen dat links onnoemelijk lang zijn, waardoor ze niet langer handig zijn om door te sturen. Er bestaan echter tal van websites die je hiervoor kan gebruiken: lange links inkorten (Engels: URL shortener), ook wel url verkorten genoemd.
Daarnaast kan je deze sites ook gebruiken om: korte links langer te maken, het in grote getale verkorten (Engels: bulk url shortener) en het bij houden van statistieken. Bij dit laatste kun je denken aan hoe vaak er op een specifieke link geklikt is en welk toestel (PC, laptop, tablet, iPhone, iPad, Android) daarbij gebruikt is.

Hoe gebruik je deze url verkorten websites?

Eerst en vooral moet je de volledige link kopiëren. Vervolgens ga je naar de juiste website en wanneer je daar de link in het venster plakt, kan je meteen de verkorte link raadplegen. Deze link blijft onbeperkt geldig en verwijst gewoon naar dezelfde pagina als de langere link. Daarnaast is het meestal mogelijk enkele statistieken te raadplegen, bijvoorbeeld hoe vaak er op de verkorte link geklikt is.

Je kan hier een opsomming van de verschillende link verkorten sites terugvinden.

Lange links korter maken

Bit.ly
Een verkorte link kan er hier als volgt uitzien : http://bit.ly/2kd9EkG

Goo.gl
De korte link kan er als volgt uitzien : https://goo.gl/66NYZE

TinyURL
Bij TinyURL geniet je naast de mogelijkheid tot het verkorten van links ook de mogelijkheid om zelf een naam voor de link te kiezen. Hiervoor kan je een naam invullen bij ‘Custom Alias’. Let wel op : de naam mag nog niet in gebruik zijn. Voorbeeld van een link : http://preview.tinyurl.com/zvnrmux

Juxtapo.se
Bij controle bleek de website niet bereikbaar. Via deze site was het mogelijk om twee verschillende links in een handomdraai tot één link samen te voegen. Je link zag er dan als volgt uit : http://juxtapo.se/BniaPN

FatURL
FatURL kan je gebruiken voor het samenvoegen van meerdere verschillende links (bulk) op één pagina met een korte link. Hierbij kan je kiezen uit verschillende verkorte links, zoals bijvoorbeeld http://faturl.com/~68ZvA

Ow.ly
Ingekorte links via ow.ly zagen eruit als volgt : http://ow.ly/ZOdj308rg7i
Deze links verkorter is momenteel onderdeel van een betaald pakket

Korte links langer maken

Wil je de volledige url van een verkorte link zien? Waar gaat de ingekorte link naar toe? Gebruik dan de onderstaande sites om een verkorte link weer lang te maken, het zogeheten URL unshorten :

Unshorten it
Ook hier plak je de verkorte link en krijg je de lange link ter beschikking. Fijn pluspunt : hier kan je meteen ook raadplegen of de website wel veilig is.

Unfurl
Hier volstaat het om een verkorte link in het venster te plakken. Vervolgens klik je op de button en krijg je de lange link ter beschikking.

Where does this link go?
Deze website kan je gebruiken als een uitpakker van verkorte URL’s. Op Github (website voor programmeurs) kun je de broncode (Engels: sourcecode) van deze mail inkort website vinden.