Menu +

Berichten zoeken

Lange links inkorten

Een link delen met je vrienden of collega’s is snel gebeurd en het is een efficiënte manier om snel informatie aan de juiste persoon door te spelen. Helaas kan het voorvallen dat links onnoemelijk lang zijn, waardoor ze niet langer handig zijn om door te sturen. Er bestaan echter tal van websites die je hiervoor kan gebruiken: lange links inkorten (Engels: URL shortener). Daarnaast kan je deze sites ook gebruiken om korte links langer te maken en bij houden hoe vaak er op een specifieke link geklikt is.

Hoe gebruik je deze websites?

Eerst en vooral moet je de volledige link kopiëren. Vervolgens ga je naar de juiste website en wanneer je daar de link in het venster plakt, kan je meteen de verkorte link raadplegen. Deze link blijft onbeperkt geldig en verwijst gewoon naar dezelfde pagina als de langere link. Daarnaast is het meestal mogelijk te raadplegen hoe vaak er op de link geklikt is.
Je kan hier een opsomming van de verschillende sites terugvinden.

Lange links korter maken

Bit.ly
Een korte link kan er hier als volgt uitzien : http://bit.ly/2kd9EkG

Goo.gl
De korte link kan er als volgt uitzien : https://goo.gl/66NYZE

TinyURL
Bij TinyURL geniet je naast de mogelijkheid tot het verkorten van links ook de mogelijkheid om zelf een naam voor de link te kiezen. Hiervoor kan je een naam invullen bij ‘Custom Alias’. Let wel op : de naam mag nog niet in gebruik zijn. Voorbeeld van een link : http://preview.tinyurl.com/zvnrmux

Juxtapo.se
Via deze site is het mogelijk om twee verschillende links in een handomdraai tot één link samen te voegen. Je link ziet er dan als volgt uit : http://juxtapo.se/BniaPN

FatURL
FatURL kan je gebruiken voor het samenvoegen van meerdere verschillende links op één pagina met een korte link. Hierbij kan je kiezen uit verschillende korte links, zoals bijvoorbeeld http://faturl.com/~68ZvA

Ow.ly
Links via ow.ly zien eruit als volgt : http://ow.ly/ZOdj308rg7i

Korte links langer maken

Wil je de volledige url van een ingekorte link zien? Waar gaat de ingekorte link naar toe? Gebruik dan de onderstaande sites om een verkorte link weer lang te maken, de zogeheten URL unshorteners :

Unshorten it
Ook hier plak je de verkorte link en krijg je de lange link ter beschikking. Fijn pluspunt : hier kan je meteen ook raadplegen of de website wel veilig is.

Unfurl
Hier volstaat het om een verkorte link in het venster te plakken. Vervolgens klik je op de button en krijg je de lange link ter beschikking.

Where does this link go?
Deze website kan je gebruiken als een uitpakker van verkorte URL’s.