Toetsenbord van Qwerty naar Azerty

Een toetsenbord kent, in tegenstelling tot wat je denkt, geen standaardinstelling. Dit kan per land of per regio wel enigszins verschillen. Twee van de meest gebruikte vormen zijn QWERTY (Nederland) en AZERTY (België en in Frankrijk). Het is alleen wel zo dat door per ongeluk een toetsencombinatie aan te tikken een toetsenbord ineens in QWERTY komt te staan, terwijl je juist in AZERTY werkt. Het is dan dus goed om te weten hoe je dit het best kunt terugzetten van Qwerty naar Azerty. Bij onze oosterburen worden in de Duitstalige landen en een aantal landen van het voormalige Oostblok toetsenborden met een QWERTZ-indeling gebruikt.

Instellingen moderne Windows versies

Sinds Windows 10 is het zo dat de Windows-knop een belangrijke rol speelt als het om toetsencombinaties gaat. Heb je per ongeluk de instelling naar Qwerty veranderd? Dan kan je dus heel gemakkelijk terug. Je toetst dan de Windows-knop samen met de spatiebalk in. Doe dit gelijktijdig. Je kunt er dan zeker van zijn dat je weer in AZERTY staat. Je kunt dit keer op keer opnieuw doen. Staat je klavier verkeerd? Dan ben je dus snel weer terug.

Laptop toetsenbord instellen

Werken met oudere Windows edities

De oudere versies van Windows werken net iets anders, zoals Windows 8.1, 8 en 7. Het was toen namelijk zo dat de Windows-knop nog geen rol speelde. In die tijd waren er echter wel al toetscombinaties. Dat was in die tijd de combinatie van Shift en Alt. Die kan je dus op oude versies van Windows, 7 of nog ouder, gebruiken. Je zal zien dat deze optie ook alle kanten op werkt, dit kan ook handig zijn voor een extern toetsenbord.

Toetsenbordinstellingen op andere apparaten

Wanneer je niet op een apparaat werkt dat op Windows draait, dan is het vaak zaak om op een andere manier de instellingen te veranderen. In de meeste gevallen moet dat dan ook via het menu Instellingen. Op een Mac of op een iPad is dat dus gemakkelijk te vinden. Daar kan je de gewenste instelling kiezen. Op een GSM/Smartphone kan dat wat meer zoekwerk vergen. Ook daar is het echter mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Dat betekent dus dat je met elk apparaat kunt werken in de toetsencombinatie die jij fijn vindt. Ook wanner QWERTY de standaard is en jij liever AZERTY gaat gebruiken. Dat is dan geen enkel probleem om snel te verzorgen.