Welke e-mail programma’s zijn er?

Ongetwijfeld weet je dat er verschillende mailservers bestaan waarmee je vlot kan mailen naar contacten over de hele wereld, zonder software te installeren. De bekendste zijn Gmail, Hotmail/Outlook.com en Yahoo! Mail. Deze diensten heten webmail en ook de grote Belgische internetproviders bieden hun klanten deze dienst aan. Nog handiger dan servers zijn e-mailprogramma’s, in het Engels : email clients. Doordat ze op je computer geïnstalleerd zijn, wordt de toegankelijkheid van je mailbox stukken hoger. Vaak zijn er ook tal van opties waar je gebruik van kan maken, zoals bv. een agenda. Mooi meegenomen, toch?

Soorten mailprogramma’s

Net als voor providers bestaan er ook voor mailprogramma’s verschillende soorten en maten. Elk van deze mailprogramma’s heeft eigen kenmerken. Om een eventuele keuze te vergemakkelijken zijn hieronder een aantal bekende mailprogramma’s te vinden.

Thunderbird logoThunderbird
Thunderbird is kwalitatief gezien een sterk, gratis programma met een variatie aan opties. Als gebruiker gebruik je een goed beveiligd programma. Dit mailprogramma is gebruiksvriendelijker en vollediger dan Outlook Express en Windows Mail, doordat je via Thunderbird geniet van een zoekfunctie, een spamfilter, een adressenboek, een ingebouwde RSS en nieuwsgroepenlezer,…
Door de plugin Lightning te gebruiken, bereikt men het equivalent van Outlook. Via de plugin kan je immers een agenda toevoegen als ook de mogelijkheid om taken in te plannen en een agenda te gebruiken. Je geniet dan niet volledig dezelfde functies als bij Outlook, maar je kan op een meer overzichtelijke manier werken. Thunderbird kun je makkelijk instellen en is beschikbaar voor alle Windows versies, Mac OS X en Linux.

Mailbird logoMailbird
Belangrijk aan mailbird : het is gratis! Toch word je een krachtige, moderne maildienst geboden. Mailbird is op een heldere manier ingedeeld. Je kan bovendien aanpassen naar eigen goeddunken. Het is mogelijk om via Mailbird mails van verschillende e-mailadressen te laden. Daar komt nog eens bij dat andere diensten zoals Google Drive, Evernote, Whatsapp en ga zo maar door geïntegreerd worden bij Mailbird. Er is de mogelijkheid om een betaald abonnement te nemen voor meer opties. Mailbird is compatibel met Windows 10, 8 en 7.

Outlook 2016 – Microsoft Office
Outlook is een bekend e-mailprogramma. Helaas is het niet gratis, maar daar staat tegenover dat het een complete maildienst biedt. Er is een ingebouwde spamfilter, een adressenboek en een zoekoptie. Er is de mogelijkheid om taken te plannen. Daarnaast is er een agenda die efficiënt indeelbaar is. Men kan het postvak zelf organiseren. Outlook is een onderdeel van het Windows 365-pakket en is beschikbaar voor Windows, maar ook voor Mac OS X

Zimbra Desktop Open Source
Helaas zijn de makers van dit mooie e-mailprogramma per 1 oktober 2019 gestopt met de Gratis open source versie!! De betaalde Network Edition wordt nog wel verder ontwikkeld en ondersteund.
Dit e-mailprogramma wordt veel gebruikt als alternatief voor Outlook. Je kan Zimbra gebruiken als een platform om online samen te kunnen werken. Het is open source software en dus gratis. Desondanks biedt het een goede kwaliteit en wordt het veelal voor bedrijven en instellingen gebruikt. Voor mails op zich kan je via webmail naadloos gebruik maken van Gmail, Outlook.com, Microsoft Exchange IMAP, IMAP en Pop Mail. Opties omvatten een agenda, contacten, een kalender en de mogelijkheid om indien nodig een synchronisatie met mobiele apparatuur uit te voeren. Zimbra kan gebruikt worden voor Windows, Mac en Linux.

Apple Mail
Appel Mail wordt standaard meegeleverd bij Mac OS X, maar dat is dan ook meteen het grootste nadeel, het is alleen te gebruiken op een Apple product. Er zijn add-ons beschikbaar, maar minder dan bijvoorbeeld Thunderbird. Het is mogelijk om meerdere mailaccounts samen te voegen, zoals Exchange, iCloud en Gmail. Zeer overzichtelijk en makkelijk om mee te werken, zo kun je handig en snel je je mail sorteren via filters en markeringen.

Naast bovengenoemde mailprogramma’s zijn de volgende nog aan te bevelen:
Windows Mail